Hakkımızda

Hayallerinizi sınırlamayın, bırakın siz hayal kurun biz tasarlayalım...

Bir Armatür'ün Üretim Süreci

DÖKÜM/ ÜRETİM

Üretim süreci çok aşamalı bir süreçtir. Bir ürünün hammaddeden itibaren müşteriye ulaşıncaya kadar 20 ile 60 ayrı işlemden geçmesi gerekmektedir. 


Ürünlerin ana maddesi pirinçtir. Pirinç, bakır ile çikonun belli oranlarda karıştırılması ile elde edilen bir alaşımdır. 

Pirinç malzemeler ham külçeler halinde olabildiği gibi, çeşitli geometrik şekillerde içi dolu veya içi boş çubuklar halinde de olabilir. 

Döküm bölümünde ham pirinç külçeler 1050°C sıcaklıkta bulunan döküm ocaklarında eritilirler. Aynı departmanda hazırlanan maçalar, üretimi yapılacak mamule ait kalıplara yerleştirilerek, eriyik haldeki pirinç, kalıp içine dökülerek istenen şekilde ürünün elde edilmesi sağlanır. 

Döküm kalıplarından çıkan mamuller bir süre soğumaya bırakıldıktan sonra, sarsak elekler vasıtasıyla içinde bulunan maça kumu uzaklaştırılır ve işlenmeye hazır hale gelen ürünler talaşlı imalat bölümüne gönderilir. 
 

PRES - SICAK DÖVME/ ÜRETİM

Döküm dışında sıcak dövme preslerde üretilecek olan malzemeler, belli boylarda kesilmiş olan pirinç çubukların kendilerine ait kalıplar vasıtası ile yüksek basınç altında basılarak istenen şekle getirimesi ile sağlanır. 

Preste basılan ürünlerin bir kısmı kumlama işlemine tabi tutulur, daha sonra tüm pres ürünleri talaşlı imalat bölümüne gönderilir. Bunların dışında soğuk presler de bulunmaktadır. 

Bu preslerde ince pirinç malzemeler ve plakalar istenen şekilllerde yüksek basınç altında kesilerek doğrudan ya da dolaylı olarak üretim sürecine girmektedir. 
 

TALAŞLI İMALAT/ ÜRETİM

Döküm, pres ve sıcak dövme işlemlerinden geçen ürün daha sonra talaşlı imalat bölümüne gönderilir. 

Talaşlı imalat bölümüne gelen ürünler türlerine göre CNC, transfer, veya otomatlar vasıtası ile işlenerek zımpara polisaj bölümüne gönderilecek duruma getirilirler. 
 

ZIMPARA POLİSAJ/ ÜRETİM

Zımpara polisaj bölümüne gelen ürünler kendi içinde gruplandırılarak direk kaplama yapılacaklar, kaplama departmanına gönderilir. 

Kaplama öncesi işlem gerektiren ürünler öncelikle çeşitli kesici ve aşındırıcı özelliğe sahip zımparalar kullanılarak yüzey düzeltme işlemine tabi tutulur. Ürünlerin yüzeylerinin düzgün ve pürüzsüz olması için, döküm, dövme veya talaşlı imalat sonrası yüzeyde oluşan görüntüler kaba ve ince zımparalar ile düzeltilerek polisajlanmak üzere polisaj kısmına gönderilir. 

Zımpara işleminden geçmiş olan ürünlerin yüzeylerinde, zımparadan kaynaklı gözle görülür çizgiler bulunmaktadır. Bu çizgileri ortadan kaldırmak ve pürüzsüz parlak bir yüzey elde etmek için pamuk fırçalarla ürünlere polisaj işlemi uygulanmaktadır. 

Polisaj sonrası her ürün %100 kalite kontrolden geçirilerek Kaplama departmanına gönderilir. 

 

KAPLAMA/ ÜRETİM

Kaplama departmanı, metal kaplama hatları, plastik hattı, lak hattı, laboratuvar olarak 4 bölümden oluşur. 

Metal Kaplama departmanına gelen ürünler, kendilerine özel tasarlanmış olan askılara takılarak tam otomatik kaplama tesisinde istenen kaplama türüne göre kaplanırlar. 

Kaplamada öncelikli olarak ürünün temizlenmesi gerekir. Askılara takılan ürünler Ultrasonik, kavitek ve sıcak yağ alma havuzlarında alkali ortamda temizlenerek malzeme üzerinde zımpara, polisaj veya talaşlı imalattan kalan kir, yağ gibi tüm artık malzemelerin uzaklaştırılması sağlanır. 

Yüzeyi temizlenen malzemeler elektrolitik yağ alma havuzlarından ve asit aktivasyon havuzlarından geçirilerek Nikel kaplamaya hazır hale getirilir. Nikel kaplama havuzlarına alınan malzemelere Nikel kaplandıktan sonra Nikel üzeri Krom kaplama işlemi yapılır. 

Krom kaplama sonrasında temizlenip kurutulan malzemeler Otomatik Kaplama Hatlarından alınark %100 Kalite Kontole tabi tutulur ve Montaj bölümüne gönderilir. 

Plastik kaplama departmanına malzemeler enjeksiyon sonrası gelmektedir. Plastik enjeksiyon sonrası kalite kontrolü yapılarak Plastik hattına gelen malzemeler Kendilerine özel tasarlanmış askılara takılarak tam otomatik kaplama tesisine verilir.Plastik kaplamada ilk aşama normal kaplamaya göre farklıdır. Plastik malzemelerin önce iletken hale gelmesi gerekmektedir. Plastik malzemeler, öncelikle aşındırma havuzlarında yüzeyleri mikron mertebesinde aşındırılır, daha sonra malzemeler Paladum aktivasyonu ve akımsız nikel kaplama işlemine tabi tutulur. Akımsız nikel işleminden sonra malzeme yüzeyi metal özelliktedir. Akımsız nikel sonrası yüzey kalitesini artırmak amacıyla önce bakır, daha sonra nikel ve krom kaplama işlemleri uygulanır. Kaplama işlemi tamamlanan malzemeler %100 Kalite Kontrolden geçirildikten sonra Montaj hatlarına gönderilir. 

Lak Kaplama departmanında, Metal ve Plastik hattında Nikel kaplanan malzemeler üzerine Lak kaplanmaktadır. Lak kaplanacak olan malzemeler Kaplama hatlarında nikel kaplandıktan sonra yüzeyleri mop ile çizilerek, malzemelerin çelik görünümü alması sağlanır. Çizim işlemi tamamlanan malzemeler, lak hattına gönderilir. Lak hattında her malzeme kendisine özgü hazırlanmış olan askılarına takılarak Lak kaplama hattına verilir. Yüzeyi Elektroforotik lak kaplanan malzemeler, kaplama sonrası bir süre kurumaya bırakıldıktan sonra, kutu dırınlarda yaklaşık 140°C sıcaklıkta pişirilir, daha sonra soğumaya alınırlar. Soğuma sonrası %100 kalite kontrol yapılan malzemeler Montaj departmanına gönderilir. 

Laboratuvar, kaplama departmanında bulunan tüm kaplama tesislerini ve Montaj sonrası ürün kontol testlerini kapsayan bir birimdir. Kaplama sırasında kullanılan havuzlara ait analizler, kaplama sonrası malzemelerin Krom-Nikel-Bakır ve Lak kalınlıkları, kaplanmış malzemeler ve ürünlere ait korozyon testleri ve termal şok testleri bu birimde yapılmaktadır. Ayrıca Laboratuvarda bulunan Ömür test cihazları ile sevkiyata hazır ürünlere ait Basınç testleri, Kartuş, kol,yönlendirici, fotosel vs. her tür ömür testi bu birimde uygulanmakta ve raporlanmaktadır. 

 

MONTAJ/ ÜRETİM

Döküm, talaşlı imalat, zımpara polisaj ve kaplama işlemi tamamlanan tüm malzemeler montaj departmanında toplanır. Malzemeler, üretim programına göre, her ürün grubuna ait tasarlanmış olan montaj hatlarına dağıtılır. Burada montaj işlemleri yapılarak elde edilen ürünlerin tamamı hava ve su testlerine tabi tutularak %100 sızdırmazlık testlerinden geçerler. Uygun olan ürünler daha sonra kutulanarak sisteme girişleri yapılır ve sevkiyata hazır hale getirilirler.